Zo geef je antwoord op 5 populaire sollicitatievragen

Zo geef je antwoord op 5 populaire sollicitatievragen 

Deze vragen kun je tijdens je sollicitatiegesprek verwachten. Bestudeer wat de selecteur ermee bedoelt en gebruik onze tips om ze zo goed mogelijk te beantwoorden. De banen liggen momenteel voor het oprapen, maar dat betekent niet dat je zomaar overal wordt aangenomen. Werkgevers zijn nog steeds op zoek naar de allerbeste mensen om hun vacatures te vullen.

Het is dan fijn om te weten wat je ongeveer kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek. Wat wil de persoon aan de andere kant van de tafel horen? Hoe presenteer je jezelf als dé man of vrouw voor de baan? In onderstaand artikel gaan we dieper in op 5 van de meest voorkomende sollicitatievragen. Bereid je voor met de volgende tips, maar blijf jezelf. Als je gewenste antwoorden geeft die onoprecht zijn en je eigenlijk niet past bij de baan en het bedrijf, heb je daar uiteindelijk jezelf mee.

Dreun de antwoorden dus niet op als een robot, maar ga ontspannen het gesprek aan, zodat je spontaan en authentiek overkomt.

  1. Vertel eens iets over jezelf.

Dit is de meest voor de hand liggende vraag, maar sollicitanten vergeten deze vaak voor te bereiden. Vertel niet je complete opleidings- en werkgeschiedenis, maar zorg ervoor dat je een korte pitch hebt, vergelijkbaar met de profieltekst op je cv. Noem de skills en ervaringen die voor de vacature het meest relevant zijn. Concrete praktijkvoorbeelden en anekdotes kun je later benoemen.

  1. Hoe ben je de vacature tegengekomen?

Of je de vacature nou toevallig voorbij hebt zien komen of het bedrijf al jarenlang volgt: met het antwoord op deze onschuldige vraag kun je direct je passie en enthousiasme voor de functie en het bedrijf kenbaar maken. Welk element in de vacature trok je aandacht?

  1. Waarom wil je bij dit bedrijf werken?

Volgens onze recruitmentexpert John Koeman is het hier belangrijk om iets te noemen dat niet in de vacaturetekst staat. Hoe meer onderzoek je gedaan hebt naar het bedrijf, hoe sterker je antwoord zal zijn. Benadruk ook hoe hun kernwaarden bij die van jou passen en noem een of twee sterke punten uit jouw werkervaring die daarop aansluiten. Lees John Koemans stappenplan voor het perfecte sollicitatiegesprek.

  1. Waarom moeten we jou aannemen?

Als je deze vraag gesteld krijgt, heb je geluk: er is geen betere manier om jezelf en je vaardigheden te verkopen. Denk van tevoren na over wat je gaat antwoorden, en zorg ervoor dat je drie dingen benadrukt: dat je niet alleen het werk kan doen, maar ook in staat bent om goede resultaten te halen; dat je goed past in het team en bij het bedrijf; en dat je daarom de meest geschikte kandidaat bent.

  1. Wat zijn je sterke punten?

Jouw sterke eigenschappen zijn voor jezelf vaak vanzelfsprekend. Vraag daarom eens aan vrienden of familie wat zij typerend aan jou vinden. Het is namelijk niet alleen van belang dat je punten noemt die je zelf sterk acht, maar anderen moeten dit ook in je herkennen. Bedenk ook een aantal praktijkvoorbeelden, volgens de STAR-methode.

Bron: https://www.intermediair.nl/solliciteren/sollicitatiegesprek/antwoord-populaire-sollicitatievragen