Tips voor optimaal werken op (zeer) warme dagen

Tips voor optimaal werken op (zeer) warme dagen

De zonnige en (zeer) warme dagen hebben zonder twijfel invloed op de temperatuur op de werkplek. Hoe houd je als werkende Nederlander het hoofd koel? Voor werk in kantoren en kleine werklokalen bestaan er algemene regels om te bepalen of de temperatuur niet te hoog is in relatie tot de werkzaamheden die worden verricht. Het gaat hier dan om een indicatie en niet om wettelijke grenswaarden. Wil je meer weten over het werken bij hoge temperaturen? Lees dan verder van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Wil je weten hoe het eigenlijk gesteld is met de omstandigheden van je eigen werkplek? Pak een thermo- en vochtigheidsmeter en vul de handige online hittestress calculator in.

Tips voor optimaal werken op kantoor met (zeer) warm weer

  1. Ondanks de hitte buiten gaat het werk gewoon door. Hoe zorg je er nou voor dat je met deze warmte zo optimaal mogelijk kunt werken?
  2. Begin zo vroeg mogelijk op (zeer) warme werkdagen. In de ochtendkoelte kun je je beter concentreren en krijg je meer voor elkaar.
  3. Apparaten zoals printers geven veel warmte af. Zorg ervoor dat deze zoveel mogelijk uit staan of zet ze in een aparte ruimte.
  4. Zet de airco niet op standje ‘ijskoud’. Het verschil met de buitentemperatuur wordt dan te groot en daarmee ook de kans op verkoudheid. Ideaal is een airco temperatuur die ongeveer 5 à 6 graden kouder is dan de buitenlucht.
  5. Pas je kleding aan. Kleed je zoveel mogelijk met linnen of katoen. Luchtige kleding zorgt voor een koeler lichaam.

Naast deze tips voor incidentele warmte, is het ook goed om via een RI&E te kijken hoe je de werkplek van je medewerkers kunt optimaliseren bij hitte.

Tips voor optimaal thuiswerken met (zeer) warm weer

  1. Zit je met de warme dagen niet op kantoor, maar ben je thuis aan het werk? Zorg dan ook voor een optimale werkplek. De tips van kantoor kun je natuurlijk ook toepassen, maar denk ook aan de volgende tips:
  2. Houd de zon zoveel mogelijk buiten. Je kunt het beste je gordijnen dicht houden. Houd ook je ramen gesloten, dan kan de warme lucht niet naar binnen. Lucht alles goed door in de avond en vroege ochtend als de temperatuur wat lager is.
  3. Zet zoveel mogelijk apparaten in huis uit. Niet op stand-by, maar écht uit. Dan geven ze geen extra warmte af.
  4. Steek af en toe even je polsen onder koud stromend water. Je hele lijf frist er direct van op.
  5. Geen airco in huis? Leg een paar plastic flessen in de vriezer. Leg de bevroren flessen in een grote teil of doos. Zet er een draaiende ventilator voor en klaar is je zelfgemaakte airco.

Naast bovenstaande tips is het ook belangrijk om te letten op eten en drinken. Drink bij voorkeur veel water op (zeer) warme dagen. Het slimste is om veel water te drinken op kamertemperatuur, zeker voor degenen die lichamelijke arbeid verrichten. Van koude dranken vliegt je interne thermometer direct omhoog en ook van hete dranken ga je gloeien. Frisdranken met suiker kun je ook beter laten staan. Je lichaam moet behoorlijk aan de slag om de energie uit de frisdrank te verwerken.

Nationaal Hitteplan

De hitte valt het effectiefst te bestrijden door rustig te blijven en niet te veel te eten. Als je minder eet en minder beweegt, hoef je minder warmte kwijt te raken. Sla een zware maaltijd dus het liefste over. Want van het verteren ervan krijg je het alleen maar warmer. Advies is om meerdere kleine, lichte hapjes op een dag te nemen. Op deze manier kun je optimaal aan de slag.

Bron: https://bit.ly/2ydElvD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *