Sollicitatietips

Ook als je veel ervaring hebt met solliciteren zijn er vaak nog wel dingen die je kunt verbeteren. Goed en effectief solliciteren kan nooit een baan garanderen, maar je kunt wel je kans op een (passende) baan vergroten. Hier zijn een paar belangrijke tips:

Handig...

 1. Maak een sterkte-zwakteanalyse van jezelf; wees daarbij heel eerlijk, gebruik testuitslagen en de mening van anderen.
 2. Als je geen werk hebt, besteed dan tenminste 20 uur per week aan het solliciteren en oriënteren op de arbeidsmarkt. Zo houd je ook een zekere regelmaat vast die je leven structuur geeft.
 3. Houd bedrijven die reorganiseren in de gaten en bel de personeelsafdeling om te vragen of er vacatures aankomen. Dit geldt natuurlijk niet als de reorganisatie uitdraait op massaontslag.
 4. Bel altijd voordat je een brief stuurt met de contactpersoon die genoemd wordt in een personeelsadvertentie; stel relevante vragen.
 5. Maak gebruik van je netwerk en vertel zo veel mogelijk mensen dat je een baan zoekt. Je netwerk levert vaak verrassende kruiwagens op!
 6. Neem, zo mogelijk, het telefoonnummer van bedrijven waar je solliciteert op in je telefoon. Beslis als je hun naam in je schermpje ziet of de omgeving waar je op dat moment bent zich leent voor een telefoongesprek met je toekomstige werkgever.
 7. Krijg je een uitnodiging voor een gesprek? Zorg dan dat je zo veel mogelijk over dat bedrijf te weten komt voordat je er naartoe gaat (via Internet, de bibliotheek enz.).
 8. Bel beleefd na wanneer je afgewezen wordt; vraag naar de reden, welke indruk je hebt gemaakt en of er binnenkort nog andere vacatures te verwachten zijn.

Niet zo handig...

 1. Een grote fout die sollicitanten kunnen maken is dat zij de selecteur(s) schriftelijk, telefonisch of in een gesprek proberen hun mening op te leggen. Overtuigen is iets anders dan bekeren.
 2. Laat in een brief dus al te zelfverzekerde uitspraken als "ik ben geschikt voor de functie" liever achterwege.
 3. Schrijf in plaats daarvan liever dat je belangstelling hebt voor een functie en graag op gesprek wilt komen of dat de functie je bijzonder aanspreekt.
 4. Maak geen vuistdik cv boordevol irrelevante details. Houd de brief kort en zakelijk. Maximaal 1 kantje voor een brief en 2 voor een cv is een goede richtlijn.
 5. Solliciteren doe je niet alleen met je brief, maar in je hele presentatie. Gebruik een serieus e-mailadres met je volledige (eigen) naam. Een e-mailadres als babygirl@voorbeeld.com werkt voor de meeste banen niet zo goed.
 6. Let op je voicemail. Een grappige voicemail is misschien leuk voor je vrienden, maar stelt je toekomstige werkgever het ook op prijs?
 7. Probeer tijdens het sollicitatiegesprek niet om het beste of het wenselijke antwoord te geven, maar luister en reageer.
 8. Klaag niet over je (vorige) werkgever en stel de zaken niet anders voor dan ze zijn.
 9. Besef dat recruiters jouw social media accounts ook bekijken, enkel feestende foto's met drank of "bijzonder" taalgebruik zijn dan niet altijd de beste reclame.

Wanneer je bovenstaande tips in de gaten houdt kom je een heel eind. Of je er nu zelf voor gekozen hebt of dat het gedwongen is: je bevindt je in een situatie waarin je een nieuwe baan wilt. Pak dit serieus op als een belangrijk project in je leven!

Succes met solliciteren!

De Personeelsafdeling


 

Wilt u ons beter leren kennen?

Neem direct contact met ons op, we horen graag wat we voor u kunnen betekenen!

Contact opnemen ›

NBBU NEN 4400-1 sitemap | contact hoger in Google dotsolutions