Payroll

Payroll’ betekent letterlijk loonlijst. Waar een werkgever je in het geval van een dienstverband op de eigen loonlijst zet, besteedt hij dit in het geval van payrolling uit. Het bedrijf waar je hebt gesolliciteerd zorgt dus wel voor de werving en selectie, maar neemt jou feitelijk niet aan. In plaats daarvan geeft de organisatie zijn juridisch werkgeverschap uit handen en kom je op de loonlijst van het payrollbedrijf (bijvoorbeeld De Personeelsafdeling) te staan. Het payrollbedrijf leent jou vervolgens uit aan de ‘opdrachtgever’ of ‘inlener’: het bedrijf waar je dagelijks je werk uitvoert.

Waarom kiest mijn werkgever voor payroll?

Voor een werkgever heeft payroll vele voordelen. Niet alleen kan hij medewerkers  flexibel verlonen, maar voor kleine ondernemers is het ook enorm handig dat het ziekterisico weggenomen wordt en de loonadministratie vrijwel volledig vervalt. De reden dat een werkgever overgaat op payroll contracten is meestal dus niet dat hij makkelijker personeel wil kunnen ontslaan als het in de toekomst minder zou gaan met het bedrijf.

In tegenstelling tot wat veel werknemers denken is payroll dan ook vaak geen achteruitgang, maar een vooruitgang. Veel kleine werkgevers hebben zaken als pensioenregelingen, en regelmatige uitbetaling van het salaris minder goed geregeld. Tevens komt het regelmatig voor dat oproepkrachten geen vakantiedagen opbouwen en dus niet uitbetaald krijgen. Hierdoor verdien je als oproepkracht al snel zo’n 10% minder dan waar je wettelijk recht op hebt.

Belangrijk om te weten is dat een payrollonderneming opvolgend werkgever wordt. Per definitie behoud je dus alle rechten die je bij je huidige werkgever ook hebt.

Kom je voor het eerst indienst bij jou feitelijk werkgever op basis van een uitzend -of payroll contract, dan is het belangrijk om te beseffen dat je niet minder betaald mag krijgen dan jouw collega’s die op basis van een rechtstreeks dienstverband in dienst zijn.

Vragen over payroll? Neem gerust contact op met De Personeelsafdeling.

 

Contact opnemen   Payroll offerte

Wilt u ons beter leren kennen?

Neem direct contact met ons op, we horen graag wat we voor u kunnen betekenen!

Contact opnemen ›

NBBU NEN 4400-1 sitemap | contact maatwerk web applicatie dotsolutions